(İSTANBUL) - Kullanıcılarına kaliteli içerik sunmayı amaçlayan medya içeriği ağı KiVVON, iki yıllık bir serüvenin ardından Türkiye lansmanını yaptı. Coşkun “Josh” Tuna, davetlilere KiVVON’un çıkış amacını ve hedeflerini anlatırken, içerik üreticilerine ciddi ve doğrudan gelir yaratabilecek ‘tek seferlik ödeme’ sistemi de basına tanıtıldı. 

Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de dijital yayıncılığın hızla ilerlemesine paralel olarak dijital yayın yapan mecralara abonelik oluşturan ve düzenli abonelik ücreti ödeyenlerin sayısı artıyor. Türkiye’de artık neredeyse herkesin bir veya birden fazla aylık düzenli olarak ödediği içerik platformu abonelikleri var. Bunlardan kimisi reklam çıkmasın diye yapılmış abonelikler, kimisi de doğrudan film, dizi gibi içeriklere ulaşabilmek için düzenli ödenen bedeller. Kullanıcılar bu aboneliklerin sistematik olarak zamlanması gerçeği ile de karşı karşıya. 

KiVVON ise hem kullanıcılar hem de içerik üreticileri için yepyeni bir dünyanın kapılarını aralamayı amaçlıyor. Çünkü KiVVON’da abonelik sistemi yok; ‘tek seferlik ödeme’ var ve net gelirin yüzde 80’i içerik üreticisine kalıyor. Bu oranla KiVVON, sık kullanılan dijital mecraların oldukça ilerisinde bir dijital dünya yaratmayı amaçlıyor. 

KiVVON’un yaratıcısı Coşkun “Josh” Tuna, dijital dünyaya kafa yormaya polisken Berlin’in ilk internet kafesinde başlayan bir seri girişimci olarak öne çıkıyor. Tuna, Kasım 2021’de Berlin’de kurduğu medya içeriği ağı KiVVON ile editörler, gazeteciler ve diğer içerik oluşturucuların daha fazla özgürlüğe ve bağımsızlığa sahip olabilecekleri, üstelik gelirlerini de artırabilecekleri bir çözüm deniyor. Oyun planında içeriğin ‘tokenlaştırılma’sı, böylece dijital içeriğin üretiminin ve dağıtımının yeniden planlanması var. 

KiVVON, iki yıllık bir serüvenin ardından geçen günlerde Türkiye lansmanını yaptı. 200’e yakın gazeteci ve içerik üreticisinin buluştuğu Türkiye lansmanı, Beyoğlu’ndaki Postane İstanbul’da düzenlendi. Buluşmaya birçok yatırımcı, içerik üreticisi, gazeteci, fotoğrafçı, müzisyen ve belgesel yapımcısı katıldı. Coşkun “Josh” Tuna davetlilere KiVVON’un çıkış amacını ve hedeflerini anlatırken, içerik üreticilerine ciddi ve doğrudan gelir yaratabilecek ‘tek seferlik ödeme’ sistemi de basına tanıtıldı. Katılımcılar ise KiVVON’a dair merak ettiklerini burada KiVVON kurucusuna sordu. 

Genç yetenekler kariyerlerine Türk Telekom ile “START” veriyor Genç yetenekler kariyerlerine Türk Telekom ile “START” veriyor

Aboneliklere aylık ne kadar ödeniyor

Lansmanda Türkiye’nin 45 ilinde yapılan geniş bir araştırmanın sonuçlarına da yer verildi. Bu araştırmaya göre kullanıcıların çok büyük bir kısmı, aboneliklere aylık düzenli olarak önemli ödemeler yapıyor. KiVVON’un araştırmasındaki “Abonelikler için ödediğiniz aylık toplam tutar ne kadar” sorusuna 0-100 TL arası diyenler katılımcıların oranı yüzde 24,19, 100-200 TL arası diyenlerin oranı yüzde 21,24, 200-300 TL arası diyenler ise yüzde 18,10 oldu. Herhangi bir aboneliği olmadığı belirtenler ise katılımcıların yüzde 12,10’unu, “Aylık 500 liradan fazla harcıyorum” diyenler ise katılımcıların yüzde 8,57’sini oluşturdu.

Üreticilerle kullanıcıların arasında engel kalkıyor

Katılımcıların ilgisine sunulan araştırma sonuçlarına göre, kullanıcılar ilgilerini çekmeyen içeriklere de ödeme yapmak yerine, ilgisini çeken içeriklere tek seferlik ödeme yapmaktan yana. Bu da içerik üreticileriyle kullanıcıların daha sıcak bir temasa girmelerini sağlıyor. KiVVON da bu sıcak temasın merkezi olmayı amaçlıyor. KiVVON’da yayınlanan bir içerik, doğrudan kullanıcının beğenisine sunuluyor ve kullanıcı sadece beğendiği içeriğin ücretini ödeyip takip ediyor. Sözkonusu içerik video, metin, podcast veya grafik olabiliyor. KiVVON hem tek seferlik ödeme sistemiyle hem de kullanıcılar ve içerik üreticilerin arasındaki duvarları kaldırmasıyla gelecek süreçte Türkiye’de yepyeni bir dijitalleşmenin önünü açmayı hedefliyor. 

Coşkun “Josh” Tuna kimdir 

Girişimci Coşkun “Josh” Tuna, KiVVON Medya’yı Kasım 2021'de kurdu. Şirketin tek sahibi ve CEO’su olarak görev yapan Tuna, 1973 yılında Almanya'nın Düren şehrinde bir Türk işçi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Tuna, liseden sonra polislik mesleğini seçti ve eski başkent Bonn'da görev yaptı. 1999'da gittiği bir internet kafede internet dünyasını keşfeden Josh; polislik kariyerini o gün bırakmaya karar verip, mitfahrzentrale.de'yi kurarak girişimciliğe ilk adımı attı. Tuna, şu an Ströer Group’a ait olan önceki şirketi Seeding Alliance ile yıllarca çeşitli yayıncıların ve medya kuruluşlarının dijital yayınlarını ve reklamlarını pazarladı. Bu şekilde 2007’den beri hayalini kurduğu gazetecilik ve yayıncılık alanında aktif olma planını hayata geçirdi. Gazeteciliğin ya da içerik üreticiliğinin; nefret söylemi, fake/sahte, anlamsız içeriklerin, ABD ve Asya’dan gelen dev sosyal medya platformlarının tekelleşerek oluşturduğu tehditlerin karşısında kendini savunmak için bir alana ihtiyaç duyduğuna inanan Tuna, KiVVON ile kaliteli yayıncıları bir araya getirerek onlara; güvenli, sağlam ve geleceğe yönelik bir alan sunmayı amaçlıyor.

ADVERTORIAL YAYIN

Kaynak: anka