AHMET ÜN

(DİYARBAKIR)- Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) açıkladığı hububat alım fiyatlarına tepki gösteren Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, açıklanan fiyatın maliyetle eşdeğer olduğunu söyledi. Buğday alım fiyatının en az 13 lira olması gerektiğini söyleyen Delil, iktidara fiyatların güncellenmesi çağrısı yaptı.

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Diyarbakır’da yaklaşık 3 milyon 300 bin dekarda ekili buğday ve arpanın hasadı sürerken, dün TMO’nun açıkladığı hububat alım fiyatları üreticilerin tepkilerine neden oldu.

Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu'ndan çağrı: "Bir Filistin temsilcisini Genel Kurul'da insanlığa hitap etmek üzere davet edelim" Gelecek Partisi Lideri Davutoğlu'ndan çağrı: "Bir Filistin temsilcisini Genel Kurul'da insanlığa hitap etmek üzere davet edelim"

ANKA Haber Ajansı’na konuşan Diyarbakır Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Cevat Delil, belirlenen fiyatın maliyetin altında bir rakam olduğunu söyledi. Delil, şu an 1 ton buğdayın maliyetinin 10 bin 500 lira olduğunu vurgulayarak, “Biz bu maliyetle nasıl üretim yapabiliriz” dedi. Delil, açıklanan fiyatın güncellenmesi çağrısında bulundu. Çiftçinin ürettiği üründe kazanç elde edemediğini söyleyen Delil, “Kazanamayan çiftçimizin önümüzdeki sezonda tekrar üretim yapması için desteklenmesi gerekiyor. Buğday alım fiyatının en az 13 bin lira olması gerekiyor. Destekleme primlerinin de en az 2 bin lira olmasını istiyoruz. Bu maliyetlerle üretim yapamayacak durumdayız” dedi.

‘Çiftçilerimiz kara kara düşünüyor’

TMO’nun belirlediği fiyat nedeniyle üreticilerin önümüzdeki yıllarda buğday üretiminden vazgeçip, alternatif ürünlere yöneleceğini ifaden Delil, bu durum buğday üretiminde gerilemeye yaşatacağını kaydederek, şunları söyledi:

“Maliyetler çok yüksek, fiyatlar çok düşük. Bu fiyatla çiftçimiz bir şey elde edemez. Çiftçilerimiz şimdi kara kara düşünüyor. Bu maliyetlerle önümüzdeki yıl nasıl üretim yapılacağını düşünüyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bir an önce fiyatları revize etmesi gerekiyor. Üreten çiftçilere destek olmamız gerekiyor. Bu üretimlerin devam etmesi için fiyatların yükselmesini istiyoruz.”

 

 

 

Kaynak: anka