(ANKARA) - Gürcistan parlamentosu, başkent Tiflis'te haftalardır devam eden protesto eylemlerine yol açan ve cumhurbaşkanının veto ettiği ‘yabancı etki ajanı’ yasasını yeniden kabul etti. Gürcistan Parlamentosunun önünde on binlerce kişi yasanın kabulünü protesto ederken, muhalefet ise iktidarı vatana ihanetle suçladı.

Ülkenin bağımsızlığını kazandığı 1991 yılından bu yana görülen en geniş katılımlı protestolar olduğu belirtilen eylemlerde AB bayraklarının sallanırken ‘Rus yasasına hayır’ sloganları atılıyor.

Yasanın parlamentoda, çoğunluğu iktidardaki Gürcistan Rüyası Partisi’nden 66 milletvekilinin oyuyla yeniden kabul edilmesinin ardından Gürcistan'da yüzlerce STK yasayı protesto etti. STK’lar, dün yayımladıkları ortak açıklamada, ‘muhalefeti bastırmak için kullanılan Rus yasalarını andırdığı ve Gürcistan’ın Avrupa Birliği’ne katılma hedeflerini tehdit ettiği gerekçesiyle’ eleştirdikleri yasaya uymayacaklarını belirtti.

Gürcistan’ın başkenti Tiflis’i etkisi altına alan kitlesel protestolara rağmen ‘yabancı etki ajanı’ yasası 14 Mayıs’ta 84 oyla parlamentodan geçmiş, ancak 18 Mayıs’ta Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmişti. 

Yabancı Etki Ajanı yasası nedir? 

Türkiye’de iktidarın Meclis’e sunmayı planladığı 9. Yargı Paketi’nin taslak metninde yer alan ‘etki ajanlığı’’ düzenlemesine benzetilen Gürcistan’daki ‘yabancı etki ajanlığı’ yasası, dışarıdan fon alan bağımsız medya ve sivil toplum kuruluşlarının ‘yabancı bir gücün çıkarlarına hizmet eden ajanlar’ olarak kayıtlara geçirilmesini zorunlu kılıyor.

Finansmanının yüzde 20’sinden fazlasını Gürcistan dışından alan kuruluşları ‘yabancı etki ajanı’ olarak sınıflandıran yasanın, 2012’de Rusya’da yürürlüğe giren ve benzer bir uygulama olan ‘yabancı ajan’ yasasından esinlendiği düşünülüyor.

CHP Lideri Özel: "100 yıl öncesinde olduğu gibi bu memleketi bir kere daha kurtaracağız" CHP Lideri Özel: "100 yıl öncesinde olduğu gibi bu memleketi bir kere daha kurtaracağız"

Şimdi ne olacak?

Muhalefet partilerinden temsilciler yasanın Gürcistan anayasasında yer alan AB kriterleriyle uyum çerçevesine aykırı olduğu ve Rusya’nın etkisinde bir adım olduğu gerekçesiyle iktidardaki Gürcistan Rüyası Partisi’ni vatana ihanetle suçluyor.

Muhalefet temsilcilerinden Gürcistan medyasına yansıyan demeçlere göre, muhalefet partileri Gürcistan'da beş ay sonra gerçekleşmesi planlanan parlamento seçimlerinden ümitli ve iktidara karşı bir blok oluşturmaya eğilimli görünüyor.

Birleşik Milli Hareket Partisi’nin (UNM) parlamentodaki grup başkan vekili Tina Bukochava iktidar partisi için “özgürlük yerine köleliği seçtiler; Rusya ile Avrupa arasında Rusya'yı seçtiler. Güçlerimizi mümkün olduğunca konsolide etme sorumluluğunu hissediyorum, çünkü bugün kamuoyu talebi muhalefet saflarındaki birliği sağlamak yönünde'' dedi. 

Tartışmalı yasaya karşı nisan ayında başlayan kitlesel protesto eylemleri devam ederken yüzlerce sivil toplum kuruluşu da yasaya itaat etmeyeceklerini ifade eden ortak bir açıklama yayımladı. Açıklamada, ‘Rus yasası bizim ülkemize uymaz, bu yasa sadece kağıt üzerinde kalacak’ diyen STK’lar yasa yürürlükten kaldırılıncaya kadar protesto gösterilerinin devam edeceğini ifade etti. 

AB’den Gürcistan’a çağrı

AB Komisyonu daha önce de AB organlarınca eleştirilen düzenlemenin kabulüyle ilgili Gürcistan makamlarına karardan vazgeçme ve AB yoluna dönme çağrısında bulundu.  

AB açıklamasında, “Gürcistan Parlamentosu tarafından kabul edilen yasanın AB'nin temel ilke ve değerlerine aykırı olduğunu defalarca vurgulamıştır. Yasanın yürürlüğe girmesi, AB liderleri tarafından onaylanan adaylık statüsü için komisyonun tavsiyesinde belirtilen dokuz adımdan en az üçünde (dezenformasyon, kutuplaşma, temel haklar ve Sivil Toplum Kuruluşlarının katılımı) gerilemeye yol açacak ve Gürcistan'ın AB yolunu olumsuz etkileyecektir’’ dedi.

Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanlığı da ‘yabancı etki ajanlığı’ düzenlemesinin kabul edilip yasalaşma yolunda ilerlediği Gürcistan’a karşı vize kısıtlaması uygulama ve ikili ilişkileri gözden geçirme kararı aldığını açıklamıştı.

 

 

 

Kaynak: anka