(MERSİN) - Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı’ndaki restorasyon çalışmalarını yerinde inceledi.  

Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı tarafından restorasyon çalışmaları devam eden Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı’ndaki çalışmaları yerinde inceledi. Başkan Seçer’e; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Tarık İrde, Mersin Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkan Vekili Serdar Gökpınar ile teknik ekip eşlik etti. Seçer bürokratlardan ve teknik ekipten çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldı.

Tarihi 19. yüzyıldan bugüne uzanan ve Akdeniz ilçesi Cami Şerif Mahallesi Uray Caddesi üzerinde yer alan yapıda, restorasyonu tamamlandığında iki bloktan oluşan Kuvayi Milliye Müzesi, Mutfak Kültürü Müzesi, kafeterya ve aşçılık eğitimlerinin verileceği mutfak atölyeleri ile yöresel yemeklerin yer alacağı restoranlar yer alacak. Mersin’in kent tarihinde önemli bir yere sahip olan ve sivil mimarinin önemli örneklerinden olan Karamancılar Konağı’ndaki çalışmaların 2025 yılının Mart ayında bitirilmesi hedefleniyor. 

Başkan Seçer, incelemesinin ardından yaptığı değerlendirmede, şunları söyledi:

"Mersin’e gelecek misafirlerin hoşça vakit geçirebileceği bir yapı olacak"

"5 Kasım 1918’de Mustafa Kemal Atatürk, Mersin’e geldiğinde bir gece burada kaldı. Onun için de bizim için buranın tarihi değeri çok yüksek. Bir birim de Gastronomi Müzesi olarak restore ediliyor. Mersin’e gelecek misafirlerin ağırlanabileceği, hoşça vakit geçirebileceği bir yapı olacak. Burada hem Kuvayimilliye ruhunu yansıttığımız bir köşemiz hem de yöresel lezzetlerin sunulduğu bir müzemiz bulunacak. Mersin Mutfak Kültürü Evi ve Karamancılar Konağı 2025 yılında hizmete girmiş olacak. Eski belediye binamız olan Taş Bina’da restorasyon çalışmalarımız devam ediyor ve çalışmalar gayet de iyi gidiyor. Orayı da Kent Müzesi yapacağız. Eski yıllarda olduğu gibi orada Ak Kahve’yi canlandıracağız. Şimdi Zafer Çarşısı da boşalacak. Kırmızı-Lacivert İşhanı ve Özel İdare İşhanı yıkımı başladı. O bölgeyi kent meydanı olarak düzenleyeceğiz. Çok güzel bir projeye çalışıyoruz. Yine Kasaplar Çarşısı’nda bazı çalışmalar yaptık. Orada uygun gören mülk sahiplerinden satın almalar yaptık. Görmeyenleri de kamulaştırma yoluyla Kasaplar Çarşısı’nda bir çalışma yapacak düzeye getirdik. Mersin 1800’lü yıllardan sonra gelişen bir kent merkezine sahip. O döneme ait tarihi kent merkezi yapısına ve dokusuna zarar vermeden onları açığa çıkarmak ve insanlığın hizmetine sunmak istiyoruz. Tabii ki bunlar epey bir zaman alıyor ve iyi bütçeler ayırmanız gerekiyor. Bu konuda da hiçbir şeyi esirgemiyoruz. Mersinliler görecekler ki tarihi kent merkezimiz, süratle gelişen ticaret kenti Mersin’e yaraşır bir duruma gelecek. Uzun yıllar âtıl durumda olan yapı 2018’de çatısında çıkan yangın nedeniyle hasar görürken; 2020’de yangın sonrası çelik güçlendirme yapıldı ve 2021’de de ihale edilerek restorasyon uygulama çalışmalarına başlandı. Arsa alanı ile bin 170 metrekare alanda oluşan eserin yapı alanı da toplam 2 bin 300 metrekareden oluşuyor. Eserde; A Blok bin 100 metrekare, B Blok bin metrekare ve Teras Altı Bodrum Kat da 200 metrekareden oluşuyor. Restorasyon tamamlandığında iki bloktan oluşan eserin zemin katlarında; Kuvayi Milliye Müzesi ve Mutfak Kültürü Müzesi yer alacak.  Birinci katlarda ise kafeterya ve aşçılık eğitimlerinin verileceği mutfak atölyeleri ile yöresel yemeklerin yer alacağı restoranlar yer alacak. Restorasyonu devam eden eserin şu anda A Blok teras cephesi duvar örüm işi tamamlandı, A Blok ve B Blok kaba sıva imalatları tamamlandı, B Blok ince sıva imalatları yapıldı, sıva cinsi değişikliğinden kaynaklı proje kurul aşamasına girdi ve kurul onayından geçen projedeki sıva uygulamasına istinaden hazırlıklar devam ediyor."

Eskişehirli çocuklar Mahalle Şenliği’nde buluşuyor Eskişehirli çocuklar Mahalle Şenliği’nde buluşuyor

 

Kaynak: anka