Gençlik ve Spor Bakanlığı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu 2023-2024 öğretim yılı yurt başvuru sonuçları açıklandı.Eğitim yılının başlaması ile baraber yurt ve kira fiyatlarının geldiği seviye barınma krizini bu yıl daha da derinleştirdi. Kredi ve Yurtlar Kurumu(KYK)’nın yurt sayısı ve kapasitesinin birçok yerde yetersiz kalması, öğrencileri okulu bırakma seviyesine kadar getirdi. Geçen yıla göre yüzde 200 oranında artan kiralık daire fiyatları bütçeleri zorluyor. Bir öğrenci için kiralık daire fiyatları ise ortalama 6 bin liradan başlıyor.
“Okulu bırakıp memlekete geri dönme aşamasına geldim”
Batman’dan üniversite okumak için Van’a gelen S.D yurt çıkmadığı için şimdilik apartta kaldığını söyledi. S.D kaldığı apartta bile günlük 600 lira verdiğini söyleyerek, “ Türk Dili ve Tarihi bölümünü kazandım. Ama ekonominin kötü gidişatının farkındaydım.Yurt çıkacağına dair bir umudum yoktu.Kazanır kazanmaz ev kiralarına baktım.O zaman 4 bin TL yazıyordu ama şuan 6 binden aşağı yok. Bırakıp gitsem mi diye defalarca düşündüm ve hala kalıp, kalmama konusuna emin değilim” dedi.
“Bu ekonomide masrafların altından nasıl kalkacağız”
Diyarbakır’da üniversite okumak için Van’a gelen 3. Sınıf öğrencisi E. D. ise üç sene önce oturduğu, 500 TL kira ödediği dairenin bu sene 6500 olmasından dert yanıyor.Dündar, “Kira fiyatları yüzde 200 arttı. Öğrencileri düşünen kimse yok.Verdikleri burs-kredi ücretleri belli.Oturup kendileri hesap yapsalar içinden çıkamazlar. Bir ülkenin gençleri geleceğidir.Hem bizim geleceğimizi hem ülkenin geleceğini çalıyorlar” diye konuştu.
“Kirayı çıkartmak için part-time iş yapıyorum”
Van’da 2 yıldır Güzel Sanatlar Bölümünde okuyan S.B. hem çalışıp hem okuyor.S.B bir arkadaşıyla beraber 1+1 dairede kalıyor. S.B, “Oturduğum dairenin kirası şuan 5500 TL. Aylık 122 burs alıyorum.Kira, mutfak masraflarıi faturalar, yol masraflarınıda sayarlık aylık 20 bine tekabü ediyor.Çalışmak zorundayım bu ekonomide aneme babama yük olamam” ifadelerini kullandı.
“Ev kiraları konusunda herhangi bir denetim bir düzenleme yok”
Türkiye’de yaşanan ekonomik krizin toplumun büyük bir kesimini büüyük ölçüde etkilediğine dikkat çeken EĞİTİMSEN Van Şube Başkanı Murat Atabay, “Veliler ‘çocuğum üniversite kazandı’ sevincini yaşamadan, masrafların altından nasıl kalkacağını düşünüyor. Özellikle metropollerde daire kiraları almış başını gidiyor. Van’da da durum aynı. Ev sahipler 6 aylık sözleşmelere balamışlar. Memura yapılan zam üzerinden kira fiyatlarını düzenliyor.Öğrenciler zaten kısıtlı imkanlarla geliyorlar. Kırtasiye masraflarıdır, yol masrafaları, yeme içme derken öğrencilerin geçinmesi imkansız bir hal alıyor” diye konuştu.
“Burada hükümetin uyguladığı politikalarıda deşifre etmek gerekiyor”
Öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılayacak yurt yapılması gerektiğini vurgulayan Atalay, “Türkiye’de ki eğitim sistemin baştan ele alıp değerendirmek gerekiyor. Eğitim sisteminin neresinden tutsanız elinizde kalıyor. Bir sürü üniversite bölümleri açıldı fakat iş imkanı yok.Öğrenciler kazanıp geliyor bu defa geçinmekte zorlanıyor. Bölümünden mezun olduğunda bir işi olacak mı oda kesin değil. Yeterli yurt yapılmaması belkide devletin bir projesidir. Yurt çıkmayan öğrenciler mecbur kaldıkları için tarikat ve cemaat yurtlarına gidiyorlar. Dini, siysete eğitime karıştırmamak gerekiyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.